מתחיל להיות יותר מעניין 🙂
שימו לב, כל ילד הוא עולם ומלואו ואת המידע שאתן מקבלות צריך להתאים עבור ילדכם
איזה כיף, שומעים מלמולים בבית, קולות התינוק בקול רם ואף לעיתים צחוק מתגלגל. אפרופו מתגלגל J התינוק שלכם לרוב כבר יתחיל להתהפך לכל הכיוונים. שמתם אותו בנקודה אחת ומצאתם אותו בנקודה אחרת. ולאט לאט בגיל זה מתחילות אבני הדרך במעבר מתינוק יונק לתינוק שהוא כבר ממש אוכל אוכל מוצק.
שינה בגיל 6 חודשים – סדר יום וחשיבותו
אחד הדברים הבסיסים להם זקוק ילד ולא משנה באיזה גיל הוא ביטחון רגשי ופיזי. את הביטחון ניתן להעניק ע"י סדר יום מובנה ומותאם. דרך כך ניתן ליצור תיאום ציפיות, תבניות התנהלות יומית וחזרה שגרתית עבור הילד כך שיוכל לקבל את המעברים בין עירות לשינה בקלות יותר. (בהמשך מצורף לכם סדר יום מותאם לגיל 6 חודשים). הסדר יום גם מסייע לנו ההורים להבין מתי ילד רעב, עייף או סתם זקוק כרגע לתשומת לב וזמן איכות איתנו ההורים.
סדר היום מורכב משלושה אמצעים חשובים בחייו של התינוק:
- תזונה – לכל ילד יש מכסה מסוימת של אנרגיה לה הוא זקוק במהלך היממה. בגיל 6 חודשים נתחיל לתת ארוחת מוצקים אחת ביום. נכון שבהתחלה התינוק יאכל כמה כפיות וחשוב להשלים עם חלב אם או תמ"ל. מפעם לפעם התינוק יתחיל להגדיל כמויות וברגע שיסיים בין חצי כוס לכוס של 200 מ"ל כבר אין צורך להשלים עם חלב אם או תמ"ל. המטרה היא להחליף באופן הדרגתי את ארוחות היום שהן חלב אם או תמ"ל לארוחות מוצקים. מומלץ להתחיל בירקות שורש ולא בפירות, אך היום אין הנחייה גורפת בעניין ומשרד הבריאות ממליץ לתת הכל לילד מגיל חצי שנה חוץ מחלב ניגר ודבש. לאחר שהתינוק שלנו אוכל ארוחת מוצקים אחת במקום חלב אם או תמ"ל נצפה שהתעורר פעם אחת בלילה לאכול.
- שינה – תינוק בגיל 6 חודשים זקוק ל – 3 שנות ביום. שנת בוקר (40 ד' עד שעה), שנת צהריים (שעה וחצי עד שעתיים) ותנומת אחה"צ (כחצי שעה עד שעה). שימו לב בעיקר לזמני העירות בין שינה לשינה. ישנם ילדים שהתעורר ב – 6:30 ויהיו עייפים רק ב 9:00 בעוד שיהיו כאלה שב – 8:00 כבר יבקשו לישון. מאוד תלוי בילד שלכם והתפקיד שלכם ללמוד אותו ואת זמני הערות שלו כדי שייכנס עייף לישון אך לא עייף מידי.
- ביטחון רגשי ופיזי – בגיל 6 חודשים היכולת שלכם להבין את הצרכים של הילד שלכם, אם הוא רעב, עייף או רק זקוק למגע וחום, הם אלא שיוצרים את הביטחון הרגשי והפיזי. ילד שלא יספקו את צרכיו הרגשיים והפיזיים עלול להיות ילד לא רגוע ולהתעורר הרבה בלילה. הסדר יום, מסייע לכם להעניק ביטחון עבור הילד שלכם ולתת מענה לצרכיו הפיזיים ובמקום הרגשי עליכם להבין שאם הילד אכל, ישן והוא עדיין לא רגוע, יכול להיות שזקוק למגע ותשומת ליבכם. תשומת הלב שלכם מתחילה לשנות לו ואם אתם לא איתו ותשומת לבכם במקום אחר הוא בהחלט יכול להביע את חוסר שביעות רצונו. לכן, חשוב מאוד במהלך היום להעניק לפחות חצי שעה של זמן איכות אחד על אחד עם התינוק שלכם. איך עושים את זה? ע"י פעילות פיזית כמו תרגילי התפתחות תוך כדי שאתם מחייכים אליו ומראים לו כמה הוא חשוב J אפשר לשחק על המשטח פעילות יחד וסתם להשתובב כאשר אתם איתו ב – 100%.
התפתחות בגיל 6 חודשים
רוב הילדים בגיל הזה כבר שוכבים על הבטן מאוד יפה ואף מצליחים להרפות ולהוריד את הראש על המשטח. התינוק שלכם מתהפך מבטן לגב ומגב לבטן (אם לא, אל דאגה זה יקרה). צוחק בקול, שוכב על הבטן כמו מטוס ועושה העברות שיווי משקל מצד לצד לקראת זחילה, מעביר משחק מיד ליד והושטת יד למשחק. יש לו אפשרות להכניס ולהוציא לבד מוצץ מהפה (מומלץ להגיש את המוצץ ליד ולא לפה להרגיל אותו לקחת מוצץ לבד). מומלץ להפגיש עם תינוקות נוספים, התינוק שלכם מתחיל לחקות התנהגויות ולחקור את העולם ממקום יותר בשל ובוגר. בהקשר השינה, מצב התפתחות הנ"ל מאפשר לילד למצוא לרוב את התנוחה שנוחה עבורו כדי להירדם וזהו סממן התפתחותי שהילד יכול ללמוד להירדם עצמאית. אם ילדכם עוד לא מתהפך, אל דאגה. ילדים יכולים להתהפך לראשונה עד גיל 8 חודשים וזה לא ייחשב כעיכוב התפתחותי.
קיימים מצבים בהם הילד היה עושה משהו מבחינה התפתחותית ואז הוא פסק מלעשות אותו. אין מדובר ששכח או שיש בעיה. הסיבה לכך שילד עושה משהו ומפסיק היא למידה של משהו חדש והפניית כל האנרגיה לכך.
להלן סדר יום לגיל 6 חודשים:
בוקר טוב – התעוררות 8:00 – בקבוק/הנקה
זמן עירות שעה וחצי – שעתיים
שנת בוקר – 09:30 (מחזור שינה 40 דק' – 60 דק') להעיר במידה והשלים שעה
זמן עירות שעתיים וחצי – שלוש
11:30 ארוחת מוצקים
שנת צהריים 13:30 שני מחזורי שינה (90 ד' – 120 דק') במידה ומשלים שעתיים להעיר
זמן עירות כשעה וחצי
בקבוק/הנקה כאשר מתעורר מהשינה או עד שעה אחרי
17:00 תנומת אחר הצהריים (להעיר אחרי חצי שעה אם לא מתעורר)
זמן עירות כשעה וחצי
18:30טקס שינה
שנת לילה 19:00 – 18:30 – בקבוק/הנקה
שימו לב שהזמנים גמישים והרשום למעלה הוא דוגמא יש לשים לב להפרשי שעות העירות, כלומר כמה זמן לוקח לילדכם להתעייף.
אם אתם רוצים לשמוע עוד, יש לכם שאלות בנושא ייעוץ שינה לתינוקות, נתקלתם בקושי אתם מוזמנים לפנות אלי ולקבל מענה שיעזור לכם. שירי אוסטרובסקי יועצת שינה לתינוקות טלפון: 050-7919871 כתובת מייל Shiri@Shiri-Sleep.co.il תוכלו גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ואחזור אליכם בהקדם.