להורים רבים יש קושי עם בכי תינוקם, בזכות הדרכה נכונה ותהליך ייעוץ שינה ילדיכם יכנס לישון בלי לבכות. למידע נוסף ולתאום פגישת ייעוץ ניתן להתקשר לטלפון מספר: 050-7919871 או לשלוח אלי מייל!
כבר במהלך השנה הראשונה לחייהם, מרבית התינוקות מצליחים להגיע לשנת לילה רציפה. אולם, ישנם גם מקרים בהם התינוקות לא מפתחים את היכולת לישון ברציפות והשינה שלהם מאופיינת ביקיצות מרובות ולעיתים גם ממושכות. בעיות שינה אצל תינוקות נקבעות על סמך איכות השינה שלהם והן על פי התנהגותם במשך היום. באופן כללי, תינוק המתעורר לפחות 3 פעמים בלילה במשך מספר פעמים בשבוע ומתקשה להירדם ללא עזרת הוריו, מוגדר כתינוק בעל הפרעות שינה. באתר קיים מידע גם על שינה על הבטן אצל תינוקות, בכי מתוך שינה אצל תינוקות, הורמון השינה ועוד.
גורמים לבעיות שינה אצל תינוקות
שינת תינוקות נתונה להשפעות רבות של גורמים שונים. גורמים פיזיולוגיים עשויים לגרום לבעיות שינה עקב מחלות. החל מבעיות במערכת הנשימה, דרך מחלות כמו שפעת היכולה לגרום לתינוק ליקיצות מרובות במהלך הלילה ולשינה לא סדירה לעיתים תכופות, ועד תופעות שכיחות יותר כגון דלקות אוזניים, אלרגיות וכן הלאה – כאשר הגוף נמצא במצב לא מאוזן, לא בריא או לא חש בנוח, שנתו בהכרח תיפגם והדבר עלול להוביל לבעיות שינה אצל תינוקות. בנוסף, ישנם גורמים פסיכולוגיים וחברתיים הנקשרים אל בעיות שינה אצל תינוקות, ביניהם ניתן למנות בין היתר גורמי לחץ כמו חשיפה לטראומה או שינויי מסגרת, תלות יתר בהורים, לינה משותפת המגבילה את עצמאותו של התינוק להירדם לבד, שיטות הרגעה לקויות של ההורים וכן הלאה. המחקרים האחרונים בתחום בעיות השינה אצל תינוקות מצביעים על קשר ישיר בין מעורבות ההורים בהרדמתו לבין הקושי של התינוק להירדם לבד ונטייתו להתעורר מספר רב של פעמים במהלך הלילה. חשוב להבין כי תינוק שמורגל להירדם בכוחות עצמו, לא ייבהל בעת ההתעוררות ולא יצטרך עזרה וטיפול על מנת להירדם שוב (כל עוד אינו חולה, רעב, רטוב וכדומה), זאת בניגוד לתינוק שפיתח תלות בהוריו כדי להירדם. הפרעות שינה אצל ילדים שכיחות יותר במשפחות המתאפיינות בגורמי לחץ פסיכולוגיים רבים וכן אצל ילדים בעלי טמפרמנט קשה. ילד היפראקטיבי, רגיש ומגיב בעוצמה לדברים חדשים, ילד שמסתגל לאט ושמצב רוחו בדרך כלל שלילי – נטייתו לפתח בעיות שינה תהיה גדולה יותר וככל הנראה תימשך לאורך זמן.
חשיבות הטיפול בבעיות שינה
כיועצת שינה ומהידע הרחב שאספתי במהלך שנות עבודתי בתחום, רצוי שתדעו כי בכדי להגיע למצב של שינה רציפה על התינוק ללמוד להרגיע את עצמו, וזה כמובן תהליך אינו קל. מחקרים מוכיחים כי תינוקות ערים, שבעים המונחים במיטותיהם לפרקי זמן ילמדו להירדם לבד וכן לחדש את שנתם במידה ומתעוררים. וזאת להבדיל מתינוקות שהורגלו לקבל עזרה מההורים על מנת להירדם שוב, גם אם אינם רעבים או סובלים מכאב או אי נוחות. נראה כי מעורבות מוגברת של ההורים מקשה על התינוק לפתח כישורי הרגעה והירדמות עצמאיים. הפרעות שינה שאינן מטופלות עלולות לגרום לחסך שינה מצטבר אשר לאורך זמן יפגע בתפקודו של הילד במשך היום, ועלול אף להשפיע על התפתחותו הגופנית הנפשית והשכלית. לפיכך, ישנה חשיבות רבה באבחון מוקדם של הבעיה, וכן בקבלת ייעוץ וטיפול מקצועי שיעניק לכם את הכלים להתמודד עם התופעה ולהקנות לילדכם הרגלי שינה בריאים וטובים שילוו אותו למשך כל חייו.
אני שירי אוסטרובסקי יועצת שינה לתינוקות, מנחה בגישת האינטליגנציה הרגשית. מלווה את ההורים תוך הסתכלות על הילד והקושי שלו ובהתאם מתאימה תהליך הטוב והאקטיבי ביותר עבורו.
יעניין אתכם לקרוא גם מאמרים בנושא: