הורמון מלטונין הינו הורמון השינה והוא המשפיע על זמן ואיכות השינה שלנו. הורמון זה אחראי על "ניהול" של שנת הלילה תפקידיו והשפעותיו במאמר. באתר זה אספתי וכתבתי מידע רב אשר יכול לסייע לכם ההורים בהבנה של שעות שינה תינוקות וחשיבותם של הרגלי שינה אצל תינוקות, הפרעות שינה אצל ילדים ובעיות שינה אצל תינוקות.
ההשפעה של ההורמונים בגופנו על רמת התפקוד היומיומי שלנו היא משמעותית, ויש להם חשיבות רבה בשמירה על בריאותינו והן בתפקוד השעון הביולוגי הפנימי של כל אדם. ישנם סוגים רבים של הורמונים המתפקדים לצרכים שונים של הגוף, אך אחד ההורמונים העיקריים והמשפיעים ביותר הוא הורמון המלטונין, שלמעשה אחראי על וויסות מחזור הערות-שינה בגוף האדם. הורמון המלטונין התגלה בשנת 1917, אך רק לאחר כמה שנות מחקר התגלה הקשר ההדוק שלו לאיכות השינה. עם הזמן, נמצא כי למלטונין קשר גם לתהליכים קוגנטיביים כמו זיכרון ולמידה, למצבי רוח כמו דיכאון, השפעה על המערכת החיסונית ועוד.
תפקיד הורמון השינה בגוף האדם
לא בכדי המלטונין קיבל את שמו השני – הורמון השינה – שכן מחקרים גילו קשר ישיר בין איכות השינה לכמות המלטונין בגוף. מלטונין מעודד שינה, גורם לגוף לשינה פעילה טובה יותר ומאפשר לנו לישון בצורה רציפה וללא יקיצות באמצע. מחסור במלטונין גורם לשיבוש תהליכי השינה ולהביא עד למצב של הפרעות שינה. כאשר המלטונין מופרש כראוי, יש לכך השפעות חיוביות לא רק על איכות השינה אלא גם על פעולות קוגנטיביות יומיומיות ועל בריאותינו הכללית.
השפעת הורמון השינה על השעון הביולוגי
אצל בני האדם המלטונין מיוצר בבלוטת האצטרובל הממוקדמת במרכז המוח. המלטונין מהווה חלק מהמערכת המווסתת את השעון הביולוגי של האדם בצורה כימית – במשך היום בלוטת האיצטרובל אינה פעילה, אך כאשר החשיכה יורדת היא מתחילה לייצר מלטונין ולהפרישו לדם, מה שגורם לתחושת נמנום והורדת טמפרטורת הגוף. שעת השיא של הפרשת המלטונין אצל מבוגרים היא 9 בערב, ולכן בשעה זו נתחיל לחוש פחות עירניים. רמות המלטונין נשארות גבוהות כ-12 שעות, עד לשעה 9 בבוקר בערך, בה גירוי קרני האור מפחית בצורה ישירה את הפרשת הורמון השינה. מלבד אור טבעי, גם אור מלאכותי שנוצר על ידי נורות חשמל, מסך טלוויזיה או מסך מחשב, מפחית את ייצור והפרשת המלטונין ויפגע באיכות השינה שלנו.
הורמון שינה אצל תינוקות וילדים
פעוטות וילדים מפרישים יותר מלטונין ממבוגרים, ולכן זקוקים ליותר שעות שינה. אך עם התבגרותנו, הפרשת המלטונין פוחתת. בקרב פעוטות, רמות ההורמון מתייצבות כשלושה חודשים לאחר הלידה, ומגיעות לשיאן בין חצות הלילה ל-8 בבוקר. בחודשים הראשונים לחייו, חשוב להשכיב את התינוק לישון בשעות הערב המוקדמות, על מנת להבטיח שייצור המלטונין בגופו יהיה מאוזן וכך יוכל למעשה להירדם במהירות ובקלות. בנוסף, שמירה על הרגלי שינה נכונים יביאו לייצור והפרשה מאוזנים של מלטונין, יגרמו לתינוקכם להתעורר פחות במהלך הלילה, לחלום חלומות טובים, לשפר את הזיכרון ויכולות הלמידה שלו וכן ישפרו את המערכת החיסונית שלו. אין צורך לקחת הורמון שינה בצורה חיצונית, אלא חשוב לגרום לכך שהגוף ייצר אותו באופן טבעי.
אני שירי אוסטרובסקי יועצת שינה לתינוקות, בגישת האינטליגנציה הרגשית. בגיל 5 חודשים רמת המלטונין מתייצבת בגוף. על התינוק כבר לישון שינה רציפה עם אפשרות להתעוררות אחת לקראת לפנות עבור אוכל. אם אתם מרגישים שתינוקכם לא מתנהג כך ועדיין מתעורר רבות באמצע הלילה, אתם מוזמנים לפנות אלי ואשמח לסייע. כיועצת שינה אני נפגשת עם המון שאלות כמו האם אפשר להתחיל תהליך בגיל 4 חודשים ומטה. בארבעת החודשים הראשונים, לא ניתן להתחיל תהליך אבל כן ניתן להתחיל להקנות הרגלים מסוימים על ידי הנחייה נכונה. בגיל 4 חודשים ניתן כבר להתחיל לבנות סדר יום עבור ילדכם.
יעניין אותך לקרוא מאמרים בנושא: טקס שינה, איך להרדים תינוק, שעות שינה תינוקות